Gebelikte Avokado Tüketimi
Gebelik döneminde annenin bulundurduğu enerji, vitamin ve besin depolarını devam ettirip kendi sağlığını koruyarak aynı zamanda bebeğin bedensel, zihinsel olarak büyüyüp gelişimini sağlıklı olarak tamamlayabilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi şarttır. Gebelik süresince annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi ile bebekte oluşabilecek bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar ;Erken doğum, ölü doğum, bebeklerin doğum ağırlıklarının düşük olmasıdır. Enerji değerinin ve besin içeriğinin zengin olmasından dolayı gebelikte avokado rahatlıkla tüketilebilen bir besindir.
Folik asit hamilelik dönemindeki beslenmede oldukça önemlidir. Hem hamileliğin ilk 3 ayında kritik düzeyde hem de hamilelikten önceki 1-2 ay folik asit alınmalıdır. Anne karnında ki bebeğin sinir sisteminin gelişmesi için folik asite ihtiyaç duyulmaktadır. Folik asit bebeğin sinir sisteminin ve hayati organlarının gelişimine yardımcı olmaktadır.Ayrıca bebeğin doğum kusurları tehlikesini azaltma üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Gebeler için günlük 0,4 miligram folik asit alınması önerilmektedir.1 bardak avokado tüketimi gebe bireyler için önerilen folik asit miktarının üçte birini sağlamış olur. Gebelikte avokado tüketimi ile uyuşukluk, depresyon,ruh hali değişimleri üzerinde olumlu etkisi olduğu için hamilelikte avokado annenin kendisini ruhen ve bedenen iyi hissetmesini sağlamaktadır.
Gebeliğin 3. Ayından sonra günlük alınması gereken enerjiye 300 kalori ek yapılmaktadır. Bunun sebebi annenin daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasıdır. Avokadonun bir diğer özelliği enerji veren bir meyvedir sebebi ise içerisinde tirozin bulundurmasıdır.Tirozin vücutta bazı hormonlara dönüşerek vücuda enerji vermektedir .Gebe annede 3. Aydan sonra oluşan enerji açığını kapatmak için avokado oldukça uygun bir meyvedir. Hamilelikte bacaklara kramp girmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.Avokadonun içeriğinde bulunan potasyum krampları engellemeye de yardımcı olur.
Gebelikle beraber anne adaylarının vitamine olan ihtiyacı artmaktadır. Gebelikte Avokado iyi bir vitamin deposudur. İçeriğindeki vitaminler B1, B2, B6 ve C, E, K dir. Gebelerde karşılaşılan sorunlardan bir diğeri de bulantılardır. Bulantı için Avokado içinde bulunan B6 vitamini ile sabah bulantılarını azaltmaktadır. Mide bulantısı yaşayan gebelerin rahatlamaları açısından avokado oldukça faydalı bir besindir. Gebelikte doğal olarak kalsiyum ihtiyacı artacaktır.Böyle bir durumda kalsiyum açısından zengin olan gıdalar tüketmenin önemi büyüktür. Altarnatif olarak kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan avokado gebelikte rahatlıkla tüketilebilir.
Hamilelikten önce anemi sorunu olmayan anne adaylarında gebeliğe bağlı olarak kansızlık ve demir eksikliği problemleri oluşabilmektedir. Bunun sebebi ise anne karnında gelişimini sürdüren bebeğin annenin demir depolarını kullanarak tüketmesidir. Hamilelik döneminde en sık görülen tip, demir eksikliğine bağlı anemidir. Demir olmadan yeni kan hücresi yapılamaz. Hamilelerde anemi eksikliği erken doğum riskini 2 katına çıkmaktadır. Bu yüzden gebelik döneminde günlük 1-2 dilim avokado yemek anemi riskini gidermeye yardımcı olur.
Gebelikte sıklıkla karşılaşılan kabızlık sıkıntısının nedeni progesteron hormonun düz kas gevşemesi oluşturmasıdır. Progesteron hormonu ile bağırsak kasları gevşer ve bağırsakların boşalma zamanı uzamaya başlar. Besinlerin burada daha fazla kalmasıyla beraber bağırsak hareketleri yavaşlamaktadır. Özellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında rahimin büyümesi ve bağırsağın son kısmı olan bölümde baskı yapması sonucu kabızlık sorunu daha fazla artmaktadır.Bu yüzden yüksek lif içeriğine sahip besinler tüketmek gebelik döneminde oldukça önemlidir. Avokado yüksek lif içeriği sayesinde gebelerde kabızlığın önlenmesi için iyi bir seçenektir.